Šetrný a pôsobivý: nebojte sa značiť potraviny laserom.
február 2021
Žiadne obaly – značenie priamo na bagetu, chlieb, jablko alebo napríklad melón … CO2 laser je v potravinárskom priemysle stále obľúbenejší. Prečo? Značenie laserom má hneď niekoľko výhod.
- Značenie je teoreticky aj prakticky nezmazateľné, pretože laser odstraňuje z povrchu danej potraviny farbu.
- Dá sa s ním vyznačiť prakticky čokoľvek – kód, číslo šarže, logo, popis a samozrejme dátum spotreby.
- Odpadajú náklady na ďalší spotrebný materiál.
- Prevádzkové náklady technológie sú vcelku nízke..
Samotný nápis, značka alebo údaje nijako neovplyvňujú chuť, vôňu ani trvanlivosť produktu. Nie je preto náhoda, že má laserové značenie potravín najväčší ohlas v oblasti ekologického poľnohospodárstva. Autentická plná chuť je jednou z popredných vlastností biopotravín.
„Eko“ priemyselné značenie
Zelené zmýšľanie sa navyše premieta aj do prístupu k odpadom. U väčšiny zeleniny a ovocia fakticky neexistuje dôvod, prečo by mali byť prevážané a distribuované v plastových obaloch. Gravírovanie vytláča z procesu značenia i etikety. Laserová technológia tak chráni prírodu hneď dvojakým spôsobom. Nepotrebuje žiadny ďalší materiál a je energeticky nenáročná.
Aj keď je počiatočná investícia pri kúpe laseru vysoká, priame značenie potravín môžeme jednoznačne považovať za ekologickejšiu a úspornejšiu cestu.
Riešite aktuálne priemyselné značenie? Radi Vám poradíme nielen so značení potravín, ale aj akýchkoľvek iných produktov. Kontaktujte nás.